За да се научи едно оро, една песна, треба желба, време, многу пот, срце и љубов.

За се создаде, зачува и надгради еден фестивал треба многу луѓе со големо срце и љубов кон орото, песната, кон родната грутка.

“Илинденски денови” е чедо на тие луѓе.

Играорци, гајдаџии, зурлаџии, тапанџии, пеачи, стручни лица.

На сите нив едно големо БЛАГОДАРАМ и желба за здравје, љубов и среќа.

А кога ќе зачукаат тапаните како аманет од Свети Илија, ќе излезат комитите како некогаш на Илинден, а меракот ќе ни ги наполни градите, да се собериме сите, нашиот фестивал не чека.

Фолклорна група с.Габревци, Радовиш (1971 год.)
Фолклорна група с.Габревци, Радовиш (1971 год.)